Veri Replikasyonu, verileri birden fazla konumda bulundurma işlemidir. Tüm kullanıcıların herhangi bir tutarsızlık olmadan aynı verileri paylaşabilmesi için bir veritabanındaki verileri bir sunucudan başka bir sunucuya kopyalamak yeterlidir. Kullanıcıların diğer kullanıcıların çalışmalarına müdahale etmeden görevleriyle ilgili verilere erişebileceği dağıtılmış bir veritabanıdır. Tüm veriler replike edilebileceği gibi verilerden önemli olanları da replike edilebilir.
Veri Replikasyonu, işlemlerin sürekli olarak çoğaltılmasını kapsar, böylece çoğaltma tutarlı bir şekilde güncellenir ve kaynak ile senkronize edilir.
Veri Replikasyonu Türleri
Snapshot Replikasyon
Snapshot Replikasyon verileri tam olarak belirli bir anda göründüğü gibi dağıtır ve verilerdeki güncelleştirmeleri izlemez. Anlık görüntünün tamamı oluşturulur ve kullanıcılara gönderilir. Snapshot replikasyonu genellikle veri değişikliğinin nadir olduğu yerlerde kullanılır. Transactional işleminden biraz daha yavaştır, çünkü her denemede birden fazla kaydı bir uçtan diğer uca taşır.
Transactional Replikasyon
Bu Replikasyon türünde ilk olarak veritabanının tam kopyası alınır devamında veri değiştikçe güncelleme yapılır. Genellikle sunucudan-sunucuya şeklinde çalışır. Veriler, yayıncıdan alıcı veritabanına gerçek zamanlı olarak, yayıncıyla aynı sırada kopyalanır, bu nedenle bu tür çoğaltmalarda işlem tutarlılığı garanti edilir, veri kaybı veya değişikliği yaşanmaz. Sadece veri kopyalamakla sınırlı kalmayıp her değişikliği tutarlı ve doğru şekilde çoğaltır.
Merge Replikasyon
İki veya daha fazla veritabanındaki veriler tek bir veritabanında birleştirilir. En karmaşık replikasyon türüdür. Genellikle sunucudan istemciye ortamlarda kullanılır.
Veri Replikasyonu Avantajları
– Verilerin kullanılabilirliğini artırır.
– Tüm veritabanı noktalarının tutarlı bir kopyasını sağlayabilir.
– Birden çok kullanıcının kullanımına acık olduğu için yüksek performans sağlar
– Veri sorgularında daha hızlı dönüş alınmasını sağlar.
– Verilerin güvenliği sağlanır.
Veri Replikasyonu Dezavantajları
– Verilerin birden çok alanda depolanması ek depolama alanı gerektirir.
– Tüm farklı sitelerdeki verilerin güncellenmesi ek maliyet gerektirebilir.
– Tüm farklı sitelerde veri tutarlılığını sağlamak karmaşık önlemler alınmasını gerektirebilir.
Kaynak: https://www.geeksforgeeks.org/data-replication-in-dbms/