Sanallaştırma fiziksel yapının (Donanım) mantıksal hale getirilmesidir. Sanallaştırmada faklı platformlar için faklı teknolojiler kullanılmaktadır. Bunların birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Sanallaştırma teknolojilerinden bazıları aşağıda verildiği gibidir:
Vmware ESXi
ESXi Server, VMware’in kurumsal düzey bilgisayar sanallaştırma yazılım ürünü olan VMware ESX Server ‘ın gelişmiş, daha az yer kaplayan bir sürümüdür. VMware Altyapısı içinde uygulanan ESXi, kurumsal masaüstü bilgisayarlar ve veri merkezi uygulamaları için merkezi yönetimi kolaylaştırmak için kullanılabilir. VMware ESXi, üstünde çalışan aracılarla arabirim oluşturan VMkernel işletim sistemine dayanan işletim sisteminden bağımsız bir hipervizördür. ESXi, Elastik Sky X Entegre anlamına gelir. Çıplak Metal üzerine kurulacak bir Hipervizördür ve bu da Windows / Linux / FreeBSD’yi Sanal Makineler olarak yüklemenizi sağlayacaktır. ESXi’nin VMkernel’i doğrudan VMware aracıları ve onaylı üçüncü taraf modülleriyle arayüz oluşturur. Yöneticiler konsolunu veya vSphere istemcisini kullanarak VMware ESXi’yi yapılandırabilir. Ayrıca ESXi’nin yükleneceği onaylanmış, desteklenen donanım için VMware’in donanım uyumluluk listesini de kontrol edebilirler.
Microsoft Hyper-V
Microsoft’un geliştirdiği sanallaştırma yazılımıdır. Windows Server 2012 R2, Windows Server 2012, Windows Server 2008 R2 ve Windows Server 2008 dahil olmak üzere toplam dört sürüm bulunmaktadır. Hyper-V; donanım tabanlı olarak çalışan “hypervisor” yapısına sahip olan, 64 bitlik işlemciler üzerinde çalışmak üzere tasarlanmış, modern mimariye, yüksek performansa ve yüksek güvenlik özelliklerine sahip bir sanallaştırma yazılımıdır. Yalnızca işletim sistemlerini değil, sabit sürücüler ve switchler gibi tüm donanım bileşenlerini de sanallaştırır. VMware Fusion ve Oracle Virtualbox’tan farklı olarak Hyper-V, kullanıcının cihazı ile sınırlı değildir. Sunucu sanallaştırma için de kullanabilir.
Hyper-V üç versiyonda mevcuttur.
– Hyper-V for Windows Servers
– Hyper-V Servers
– Hyper-V on Windows 10
Windows Sunucuları için Hyper-V, Windows Server işletim sistemine bir eklentidir. Hyper-V Sunucuları ise Windows Sunucuları için Hyper-V gibi sanal ve özel sunucu örneklerini yönetmek için kullanılabilen bağımsız bir çözümdür.
Citrix XenServer
Citrix XenServer, Xen hipervizörüne dayanan açık kaynaklı bir sunucu sanallaştırma platformudur. Citirix XenServer, sanallaştırılmış sunucu altyapısının oluşturulmasını ve yönetilmesini sağlar. Citrix Systems tarafından geliştirilmiştir ve Xen sanal makine hipervizörü üzerine kurulmuştur. XenServer, sunucu sanallaştırma ve izleme hizmetleri sağlar. 64 bit hipervizör platformunda bulunur ve tüm x86 serisi işlemcilerde yürütülebilir. Bu platform sanallaştırma yöneticileri tarafından VM’leri dağıtmak, barındırmak ve yönetmek için kullanılır. Ayrıca CPU, bellek, ağ, depolama gibi donanım kaynaklarını VM’lere dağıtmak için kullanılır.
Oracle VM VirtualBox
Oracle VM VirtualBox, sanal makineleri (VM) oluşturmak yönetmek ve çalıştırmak için ücretsiz, açık kaynaklı, platformlar arası bir uygulamadır. Sanal makineler, donanım bileşenleri ana bilgisayar tarafından taklit edilen bilgisayarlardır. Tek bir fiziksel makinede bir veya birden fazla VM kurup gerçek makinayla aynı anda kullanılabilir. VirtualBox, x86 tabanlı sistemler için güçlü bir Çapraz Platform sanallaştırma yazılımıdır. “Çapraz platform”, Windows, Linux, Mac OS X ve Solaris x86 bilgisayarlara yüklenebildiği anlamına gelir. Windows, Linux, Oracle Solaris ve Mac OS X dahil olmak üzere farklı platformlardaki konukları ve ana sistemleri destekler.
Parallels Workstation
Parallels Workstation, masaüstü ve sunucu sanallaştırma yazılımıdır. Parallels, kuruluşların Windows ve Linux gibi üçüncü taraf işletim sistemlerini (OS’ler) macOS masaüstlerine sanal makineler (VM’ler) olarak dağıtmalarına olanak tanır. Kuruluşlar ayrıca macOS masaüstlerini ve diğer işletim sistemlerini tek bir yönetim konsolu ile yönetmek için bu yazılımı kullanabilir. Diğer sanallaştırma yazılımlarında olduğu gibi Parallels Workstation, Birincil İşletim Sistemi ile ana bilgisayar arasında ince bir yazılım katmanı olan hipervizör teknolojisini kullanır. Hiper yönetici doğrudan ana makinenin donanım kaynaklarını kontrol eder ve hem sanal makine monitörleri hem de birincil işletim sistemi için bir arayüz sağlar. Bu, sanallaştırma yazılımının ek yükü azaltmasını sağlar. Parallels Workstation’ın hipervizörü ayrıca Intel VT-x ve AMD-V gibi donanım sanallaştırma teknolojilerini de desteklemektedir.
Kaynak: https://www.beyaz.net/