LGS (Liselere Geçiş Sistemi) için zorlu maraton başladı. TEOG ile kıyaslandığında LGS soruları daha zor gözüküyor. Ama kararlı ve sistemli bir çalışma ile bununda üstesinden gelebilirsiniz.
İlk LGS Sınavında Sayısal bölüm zaman kısa olması ve ilk defa uygulanmasından dolayı sınav zor geçti. Fen liselerine yerleşen öğrencilerin Matematik net sayısı 6.5 ikinci bu yıl yapılan LGS sınavında bu sayı 11 net seviyesine çıktı.
LGS’de ise sınava öğrencilerin girmesi zorunlu olmayıp, sadece bazı liselere sınavla yerleştirme yapılacak. Yani yeni sistemde sınav, üst düzey liselere(fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları) öğrenci seçmek için yapılacak. Sınava da herkesin değil, kendine güvenen, çalışan öğrencilerin girmesi amaçlanıyor.
LGS’de bilgiyi kullanma, okuduğunu anlama, yorumlama, sentez ve analiz etme gibi daha üst düzey bilişsel beceriler ölçülecek. Yeni sistemde bilgi ve ezberden ziyade mantık sorularına doğru yönelme olduğunu gördük. Daha çok klasik tarzda test de diyebiliriz.
LGS için öğrenciler nasıl çalışmalı?
Öğrenciler 5.sınıfdan itibaren test çözerek ders çalışmaktadır. Sınav sistemine göre hazırlanan bu testler de genellikle bilgiyi ve daha alt seviyede bilişsel becerileri ölçmektedir. Bilgiyi ölçen bu sınavlarda konu detaylarına girilmez.
LGS’de durum çok farklı soruyu doğru anlamak çok önemli, soruyu anlamak çözmenini yarısından fazla diyebiliriz. Bir konuyu çok iyi bilmektense, bildiğini iyi ve doğru yorumlayabilme ve günlük hayata uygulayabilme yeteneği gereklidir. Aslında derslerde öğrendiklerinizin hayata uygulanmasının anlatımıdır. Öğrencilerin okuduklarını iyi analiz edebilmelidir.
8. Sınıf MEB Değerlendirme Sınavları indir
LGS Yeni tip Sınav Sorularına hazırlık
Öğrencilerin yeni sınavda başarılı olabilmeleri için yeni sınav sorularına hazırlıklı olmaları gerekir. İlk yıl yapılan LGS sınavında özellikle matematik soruları uzun ve zordu, öğrenciler yetiştirmekte zorlandılar fakat bu yıl MEB sayısal bölüm için süreyi 60 dakikadan 80 dakikaya çıkardı, bu durum en azından zaman problemini büyük ölçüde azaltmış oldu. Fakat öğrenciler, özellikle matematik dersi için yeni soru tarzına alışmadılar, bu da gayet normal, çünkü yıllardır çözdükleri soru tarzı değişti ve buna uyum sağlamak, beynimizi bu sorulara alıştırmak zaman ve emek istiyor.
Bir çok öğrenci yeni tarz matematik sorularını çözemediğinde hayal kırıklığı yaşıyor ve çalışma isteği azalıyor. Sorularda zorlanmanız, öncekine göre daha çok yanlışınız çıkması normal bir durum. Sadece siz değil, tüm öğrenciler hatta öğretmenler zorlanmaktalar. Yeni tarz sorulara alışmak için mantık muhakeme becerilerini ölçen sorulardan çözmeniz gerekir. Bu sorulardan ne kadar çok çözerseniz beyniniz de bu tarz sorulara karşı o kadar gelişecektir. Bu tarz sorulara daha kısa sürede uyum sağlayan öğrenciler avantajlı olacaktır. İkinci yarıyıldan itibaren deneme sınavlarında net sayılarında artışlar olacaktır. Yeni tarz sorular için başlangıçta kolaydan zora doğru kitap tercihleri doğru bir seçim olacaktır. Zor ile başlayıp öğrenci çözemez ise mental açıdan sorun yaşanacaktır.
Bilgiyi kullanma, analiz, sentez, yorumlayabilme becerilerini artırmak için öncelikle kitap okumaya çok önem verilmelidir. Çok kitap okuyan öğrencilerin yeni sistemde avantajlı olacaklarını düşünüyorum. Öğrenciler kitap okumayı zaman kaybı gibi görmemeli, kesinlikle her gün en az yarım saat kitap okumalıdır.
2019 LGS MEB Örnek Sorular indir
Hızlı Okuma ve Okuduğunu Anlama Eğitimleri
Kitap okuma önemli olduğu kadar hızlı okuma ve okuduğunu anlama LGS sınavları için önem arz ediyor. Hızlı okuma kurslarına okullar başlamadan önce veya açıldığında başlamak faydalı olacaktır. LGS sınavlarında soru başına düşen süre ve uzun cümlelerden oluşan soruları görünce bu konunun önemi daha iyi anlaşılacaktır. Dakikada 150 kelimemi yoksa 400-600 kelimemi! Karar sizin.
Yeni sistemde sınav “Sayısal (Fen ve Teknoloji, Matematik) ve Sözel Bölümden (Türkçe,İnkılap Tarihi, Din K.,Yabancı Dil) oluşacak. Sözel Bölümde 50 soru için 75 dakika, Sayısal Bölümde 40 soru için 80 dakika süreniz olacak. Sınavda problemi yaşamamak için, test çözerken zamana göre çözmeli ve zamanı verimli kullanma alışkanlığı kazanmalısınız.
- Her gün kitap okumalısınız,
- Düzenli olarak ders çalışmalısınız,
- Günlük tekrar yapmalısınız,
- Konuları derinlemesine öğrenmelisiniz,
- Farklı kaynaklardan test çözmelisiniz.
- Anlaşılmayan konu ya da sorular öğretmen ya da bir bilene sormalısınız veya internet ortamında birçok kaynak bulabilirsiniz.
- Konuyu iyi anlamadan sadece ezber yapmayın. Konu çalışırken farklı yöntemler kullanmalısınız.
- Unutmamak için, konuları belirli zamanlarda tekrar edin.
- Sınava değil, öğrenme! Ne kadar iyi öğrenirseniz, o kadar sınavda başarılı olursunuz. Sınava odaklanadak stres yapmayın.
- En büyük rakibiniz sizsiniz. Kendinizle yarışın, hep daha iyisini yapmaya çalışın.
LGS’de Soruların Zor Olması Dezavantaj mı?
Kısacası sistemin adı bugün LGS yarın başka birşey olsun, değişmeyen tek gerçek çalışan öğrenci başarır olacaktır. Zor soru çalışan için avantaj tam tersi kolay soru dezavantajdır. Sorunun zorluk derecesi öğrenciler arasındaki farkın ortaya çıkmasını sağlar.
Başarının anahtarı doğru ve planlı çalışmaktır.
Eksiklerinizi tespit edin ve eksik olduğunuz konularda ekstra çalışın. Başarılı olmadığınızda hemen çalışma sürenizi artırmaya kalkmayın. Önce nedenleri tespit edin, dikkat dağınıklığı, sınav kaygısı, kitap okumama, sınavda zamanı yetiştirememe, az çalışma, yanlış çalışma alışkanlıkları v.b. başka nedenler olabilir. Sorunu doğru tespit ederseniz, başarılarınız sürekli artacaktır.
8. Sınıf MEB Kazanım Kavrama Testleri indir
Sınav Hazırlık Süreci
Sınavlara hazırlık süreçlerinde bizde bir öğrenci velisi olarak sizler ile benzer süreçleri yaşadık. Bu süreçte farklı kişilerin farklı hazırlık süreçleri geçirdiklerini gördük. Peki siz bu süreci nasıl yöneltmeli nasıl geçirmelisiniz. Bu bölümde yaşadığım tecrübeleri aşağıda bulabilirsiniz.
LGS Başarıya Giden Yol
LGS-Liselere Giriş Sınavı Nasıl Çalışmalı anlattıktan sonra LGS Sınav tecrübelerimiz konusunda deneyimlerimizi aktarıp sizlere bu zorlu süreçte ufakta olsa destek olmaya çalışacağım.
Geçen yıl oğlumuz LGS Sınavına girdi. Şu an Fen Lisesinde 9. Sınıfta eğitim öğretim hayatına devam ediyor. Bu arada kazanınca hemen sevinmeyim, daha zor bir süreç sizleri bekliyor. Fen Lisesi ilk yıl tecrübemizi de burada sizlere yazarak paylaşırız. Darısı tüm öğrencilerimizin başına.
LGS Hazırlık süreci uzun bir süreç, sinirler gerilecek, yeter dediginiz zamanlar olacak, kitaplar, denemeler derken bir bakmışsınız o gün gelip çatmış.
Öncelikle LGS okul yaz kursu ile hazırlık başladı. Bizim evde baba oğul temmuz ayında başladık çalışmaya. Okullar açılıncaya kadar 8. sınıf konu anlatımlarını özellikle Matematik ve Fen bitirmeye çalıştık ekim başında sonunda konular bitti. Bu konularla ilgili soru kitapları alıp aynı zamanda alıştırmalar yaptık.
Okullar açıldığında Rehberlik öğretmeni tarafından hazırlanan plana göre ders çalışmaya sınav hazırlığına devam ettik. (LGS Ders Çalışma programı indirmek için tıklayınız.)
Sonra en önemli meseleyi unutmuşuz. Yukarıda da bahsettik. Hızlı okuma! Evet hızlı okuma çünkü Matematik fen soruları bile en az bir paragraf klasik soru hikaye tarzında test soruları. Hızlı okuma 2 ay içinde bitti. Dakikada 145 kelime ike başlayıp 560 kelime ile bitirdik. Türkçe konu anlatımları Hız yayınları paragraf ve soru anlatımı kitapçığını kullandık. Ama en önemlisi Türkce için tek tavsiyem bol bol kitap okumak.
Kitap okumak okuduğunu anlamayı geliştirdiği gibi hazırlık süresi boyunca stresi azaltmada etkili oldu.
Akıllı Cep Telefonları elveda
Bu arada en başında söylemeyi unuttum. Temmuz ayı başından sınav bitene kadar cep telefonuna elveda dedik. ve 1 yıl boyunca oğlum hiç kullanmadı.O yüzden öncelikle telefon ile vedalaşın. Telefon gerekli ise tuşlu telefon işinizi görebilir.
Tarih için Nutuk ve Çılgın Türkler okumanız yeterli olacaktır. Tabi testte çözmeyi unutmayalım.
Konu anlatımı ne kadar çabuk bite ve deneme çözmeye başlanırsa o kadar iyi olacaktır.
İlk denemeler hep kötü olur, bolca boş sorular yanlışlar. Zamanla daha iyiye gidecektir. Konu anlatım soruları ve bolca geri kazanından sonra denemelerde yavaş yavaş oturacaktır.
Bizde ilk denemeler çok kötü oldu. Hatta ingilizce soruları zaman yetmediği için çözememişti. Bu dönemlerde destek olun.
Ergenlik Sorunları
Ergenlik evet tam da sınava hazırlanırken en büyük sorun. Size kızabilir karşı gelebilir sabredin. Yolun sonu iyi bir lise unutmayın. Bu dönemlerde ayda bir herhangi bir etkinlik yapın.Maça gidin, tiyatro sinema konser vb. herşey olabilir. Enerjiyi stresi ara ara atmak lazım.
Denemelerde çocukların eksiklerini göreceksiniz. Farklı deneme sınavları deneyin. Ozdebir gibi tüm illerde denemeler yapılıyor. Bu sınavları takip edin. LGS Deneme Sınavları Takvim için tıklayınız.
Kilit ders matematik sonra fen ve nihayetinde Türkçe. Deneme sınavlarında hangi derste eksik varsa o konuda özel ders aldırabilirsiniz.
Takviye Şart
İlk dönem kurs sadece okulda devam ettik. Şubat itibari ile matematik de eksikler olunca özel derse başladık. Bu arada ikinci dönem ekstra dışarıda bir kursa yazıldık. Kursa başlamak yarış ve hırs konusunda bizi olumlu etkiledi. Çocuk orada bir yarışa giriyor. okulda kurslarda bu hırs olmuyor çocuk ben iyiyim havasına kapılıyor. dışarıda kendinden iyiler olunca daha çok çalışıp motive oluyor. Sabah 8 de çıkıp akşam 8 de evde biten yoğun dönem akşam 23.00 lara kadar devam etti. Rehberlik öğretmeni planı doğrultusunda evdede çalışma devam etti. Hergün ne kadar soru çözdüğü dahi okulca takip edildi. Nisandan sonra artık birşeylerin daha iyi olduğunu gördük. Netler her geçen gün arttı. Sınavdan 2 gün önce çalışma artık bitti. Sınav öncesi erken yattık.
Sınav güzel geçti. Sonuçlar açıklandı. Sonuçlar sonrası çok önemli. Puandan ziyade önemli olan yüzdelik dilimi. Bizim oğlumuz aldığı puan bir önceki yıl olsa en iyi fen lisesine girebilirdi.
Sınav Bitti, Süreç Bitmedi ve LGS Tercih Dönemi
Yüzdelik dilimden sonra okul kontenjanları yüzdelik dilimleri verilir. Ama en önemlisi il bazında yüzdelik dilimi. örneğin çocuk yüzde 4 diliminde ilde yüzde beş içinde 1500 öğrenci var. Okulların toplam kontenjanı 1000 ise bu durumda konumunuz yerleşme durumunuz size yerleşme ihtişamınızı gösterir. il yuzdelik dilimde yüzde 0-1 kaç kişi yüzde 1-2 kaç kişi ayrıntılı var. İl yüzdelik önemli ayrıca özel okullara ve il dışına gidebilecek yuzde 5 içindeki öğrenci sayısında önemli olacağını unutmayın. Bu sayı yaklaşık 250-350 arası değişir. Ayrıca okulların konumlar, yurt ve yol tercihleri etkiler. Bunlarıda hesaba katın.
Geçen seneye göre öğrenci sayısı artarken kontenjanlar aynı kaldı. Geçen sene yüzde 4 ile öğrenci alan bir okul yüzde 2- 2.5 ile alabilir demek. Yeni okul ve kontenjan artışı ile MEB çalışma başlattı. İnşallah yeni okullar olur ve kontenjanlar artar. Geçen sene 1.100.000 bu sene 1.870.000 öğrenci.
Sonrasında Yerleşme 1. ve 2. nakil tercih dönemleri ve yolun sonu.
Sınavı kazanıp Fen Lisesi yerine Özel Burslu Özel Okul Tercih edecekseniz. 2. Yerleştirme öncesinde mutlaka özel okula kaydınızı alınız. 2. Tercih dönemi sonunda geç kayıt aldırdığınızda sizlerin yerine sırada bekleyen çocuklara engel oluyorsunuz. Taban puan uygulaması ile birçok çocuk tercih döneminde gidebilecekken okullara yerleşemiyor. Bu yıl tüm Fen Liselerinde yaklaşık %3 boş kontenjan duyarlı olmayan Özel Okul geç tercih eden Aileler sayesinde boş kaldı. %3 deyip geçmeyin. Her ilde 500-1500 arası kontenjan var.
Yol uzun ama sonunda oldu diyorsunuz. Tüm öğrencilere başarılar diliyorum.
2020 LGS Deneme Sınavı İndir