Teknoloji zararlı mı yararlı mı? Aslında kullanım durumu, zaman, yer vb. koşullara göre değişir. Teknoloji geliştikçe günümüz nesli de eskiye göre teknolojiyle daha içli dışlı oluyor. X Nesli Y nesli ve Z nesli. Peki çocukların bu ekran karşısında geçirdiği süreyi nasıl azaltabiliriz, İşte herkesin şikayet ettiği bu sorunun cevabı…
Televizyon yayınları, film ve videolar, ekran oyunları ile bilgisayar, tablet, telefon ve diğer cihazlarda geçirilen zaman, ekran süresi olarak adlandırılıyor.
Bu cihazlar ile geçirilen zaman sınırlarını aşıp uzayıp gidiyor, bu durum özellikle çocuklar için sayısız risk yaratırken aile üyelerinin birbirleriyle ğeçirdiği sürenin azalmasına ve aile içi iletişimin kesilmesine sebep oluyor.
Anne babaların bu durumun farkında olduğunu ancak ne yapacaklarını bilmedikleri için müdahale edemediklerini dile getiren Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, ekran karşısındaki sürenin sınırlandırılarak makul bir seviyeye getirilmesine yardımcı olacak önerilerini 8 başlıkta sıraladı.
1. Hafta içi ve hafta sonu izin verilen ekran süreleri ile ilgili bir plan yapın
Bir araya gelerek maksimum ekran süresini belirlediğiniz bir plan çıkartın. Oluşturacağınız bu dijital takvimi hazırlarken yaratıcı ve dengeli olun. Programınıza dijital dünyadan tamamen uzak bir gün koyabilir ya da oyun oynayacağınız saatler ekleyebilirsiniz.
2. Uygulamalar, oyunlar, mailler gibi ekrana bağlı aktivitelere ne kadar zaman ayırdığınızı anlamak için süre tutun
Böylece dijital aktivitelere ayırmak istediğiniz yeni zamanı daha doğru belirleyebilir, cihazlarla yapmak istediğiniz şeylerin hangilerini erteleyebileceğinizi ya da çevrimdışı aktivitelerle değiştirebileceğinizi görebilirsiniz.
3. Sohbet uygulamalarında çok fazla zaman harcamak yerine yüz yüze iletişimi öncelikli haline getirin
Hayatınızdaki insanlarla sadece çevrimiçi ortamlar üzerinden konuşma alışkanlığınızdan vazgeçin. Uzaktaki sevdiklerinizi telefonla arayın veya aynı şehirde yaşadığınız halde uzun zamandır ihmal ettiğiniz akrabalarınızla bir araya gelin.
4. Ekran karşısında geçirdiğiniz sürenin bir kısmını dışarıda geçirin
Gününüze dışarıda kısa bir yürüyüş eklemeniz bile bütün zamanınızı telefon, tablet veya laptopunuzla koltuğunuzda geçirmenizden daha iyidir. Koşuya çıkabilir, sanatsal bir etkinliğe katılabilir ya da küçük çocuklarınız varsa onlarla dışarıda oynayabilirsiniz.
5. Beraber yapacağınız çevrimdışı aktivitelere yönelik fikirler oluşturun
Çocuklarınız, akıllı cihazlarınızı ortadan kaldırdığınızda sıkıldığını ve yapacak hiçbir şeyleri olmadığını söyleyebilir. Böyle bir tavra karşı alternatifler üreterek beraber bir oyun oynamayı, yemek pişirmeyi, el işi yapmayı veya bir şeyler çizmeyi önerin. Böylece ekran karşısında fazla süre geçirmelerini önlerken yeni bir hobiye sahip olmalarını da sağlayabilirsiniz.
6. Bir akıllı telefon oteli belirleyin
Evdeyken telefonları elinizde veya kıyafetlerinizin cebinde tutmak yerine duracakları ortak bir alan belirleyin. Bildirimlerin en azından bir kısmını kapatmanız da onları kontrol etmek için sürekli telefona bakmak istemenizi engelleyecektir.
7. Evinizde akıllı cihazların kullanımına izin verilmeyen, dijitallikten uzak alanlar yaratın
Yemek odası, yatak odası, çocuk odası veya banyoda ekranlardan uzak durun. Yemeğinizi ekran karşısında yemeniz aile arasındaki etkileşimi keser. Çoğu doktorun uykudan en geç bir saat önce telefon ve bilgisayar gibi cihazların bırakılmasını önerdiğini unutmayın.
8. Çocuklarınızla çevrimiçi tehlikeler hakkında konuşun
Ve son olarak da ekran karşısında çok fazla süre geçirmenin yaratacağı problemleri çocuklarınızla konuşun ve uyguladığınız kısıtlamalar ile önlemlerin onların güvenliği için olduğunu anlamalarını sağlayın. Şiddet içeren video oyunlarının, filmlerin, görüntülerin veya siber zorbaların oldukça yaygın olduğunu hatırlatarak güvenlik risklerini azaltmak için beraber neler yapabileceğinizi anlatın.
Sonuç olarak teknolojiden vazgeçemeyiz. Ama teknolojiyi doğru kullanmalıyız. Değişim çocuklardan değil önce biz ebeveynlerden başlar. Bizler teknolojiyi doğru kullanarak bunu çocuklara gösterebiliriz. E-kitap, kodlama etkinlikleri, sesli hikaye ve kitaplar, yabancı dil eğitim uygulamaları, eğitici/öğretici uygulamalar, web 2.0 araçları vb. çoçuklar için teknolojinin nimetleri diyebiliriz. Çoçuklar küçük yaşlarda hayaller ile büyür. Hayal dünyasında oyunlar kurar. Çoçuğunuzdan birkaç gün teknolojiyi aldığınızda oyuncaklarıyla oynadığını, kendine oyunlar kurduğunu keşfedebilirsiniz. Hayatın bir dengesi olduğunu ve ve bu dengeyi korumanın elinizde olduğunu unutmayalım.
Kaynak:http://www.milliyet.com.tr/cocuklarin-ekran-karsisinda-teknoloji-galeri-haber-2836914/?Page=11