Televizyon tamiri ve Sistemli arıza arama, LG, SAMSUNG, PHILIPS, SONY, SANYO TV Arızaları, TV Arıza Tespiti, LED TV Arızaları
TV Arızaları, birçok kullanıcının korkulu rüyasıdır. Özellikle HD ve UHD Televizyonların yüksek fiyatlarını düşününce. Garanti süresi bitiminde arıza yapmaz mı. İşte kara kara düşünmeye başladığınız anlar. Bu konuda Philip Televizyon ile birkaç tecrübem oldu. Hatta bu konuda bulduğum çözümü bir yazı ile paylaştım. Birçok kişiye yardımcı oldu. Bu yazımızda Televizyon arızaları ile ilgili genel bir bilgilendirme yapacağız.
Tv Arızaları
TV neden arızalanır, arıza yapan televizyonumun sorunu ne olabilir, şöyle bir sorun var arıza yapmaması için neler yapabilirim.
TV Arızaları Sık Sorulan Sorular
Televizyonu kapadıktan sonra bir daha çalışmadı (ışık yanmıyor, ses görüntü yok
Öncelikle TV’nizin elektrik ile olan bağlantısını kontrol etmelisiniz gerekiyorsa başka bir prizde kontrol etmeye çalışın ekranın yanında, arkasında veya altına gizlenmiş bir aç kapa anahtarı olabilir kontrol ediniz, yinede çalışmıyor ise cihaz arıza yapmış demektir ve bir teknik servisten yardım isteyebilirsiniz.
Çalışıyor ama herhangi bir yayın alamıyorum (sinyal yok yazısı çıkıyor)
Bu sorun birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir ve arıza olasılığı çok düşüktür bunun için teknik servise başvurmadan yapmanız gerekenler var, birincisi anten girişinden izliyorsanız anten kablonuz un hem duvar hemde televizyona giriş noktalarını kontrol etmelisiniz sorun bundan kaynaklanmıyorsa ayarlar kısmından tekrar yeni kanal arama bölümüne girip tekrar kanalları taratmalısınız. Sorununuz hala devam ediyorsa komşularınızdan aynı sorunu yaşayan olup olmadığını öğreniniz çünkü kablo tv kullanıyorsanız merkezden yayın kesilmiş olabilir, Bu saydıklarımızın tümünü kontrol ettikten sonra hala yayın alamıyorsanız tuner girişinde bir problem olabilir. Ve servis çağırmanız için bir sebeptir.
Televizyonu açmaya çalıştığımda açılması uzun zaman alıyor (öndeki kırmızı işık yanıp sönüyor)
Özellikle lcd televizyonlarda görülen sorunlardan bir tanesidir. Her geçen gün açılma süresi biraz daha uzaması. Bu arızanın sebeplerinin başında en sık rastladığımız şey power kontrol ünitesinin çıkış katındaki elektrolitik kondasatörlerin değer kaybetmelerinden ileri gelmesidir. Ve böyle bir durumla karşılaştığınızda size önerimiz cihazınızı daha fazla zorlamadan servisten yardım almanızdır, Eğer bu şekilde kullanmaya devam ederseniz ana karta(mainboard) zarar verme ihtimali yükselir ve arızanın giderilmesi çok daha maliyetli olabilir.
Lcd, Led televizyonun ekranına bir cisim çarptı ve ekranda ufak çatlaklar meydana geldi (ekran kırılması)
Cisim çarpmasından etkilenen modeller lcd ve led lerdir ekranları likid kristal oldukları için çok hassastırlar ve en ufak darbelerde bile kırılabilir veya çatlayabilirler, plazma ekranlarının önünde ise ekstra bir cam koruyucu mevcuttur ve camın kırılma olasılığı lcd ve ledlerin ekranlarına göre çok daha sağlamdır. Ekranı zarar görmüş cihazı tamir ettirmek çoğu zaman yeni bir televizyonun maliyeti ile aynı hatta dahada yüksek maliyetlere çıkabilmektedir. Bu yüzden bu durumda bir cihazınız var ise atıp yenisini almanız sizin için daha iyi olacaktır.
Televizyonun yarısı gösteriyor diğer yarısı karanlık :
Lcd, led, tüplü, projeksiyon, plazma tümünde meydana gelebilecek sorunlardan bir tanesidir bu arıza lcd lerde meydana geldiğinde t-con kart yada panel yani ekranın kendisinden yapma olasılığı yarı yarıyadır t-con kart arızası ise tamiri mümkündür ancak panelden kaynaklanıyorsa maliyeti yüksek olacağından yenisinin alınması daha iyi bir seçim olacaktır, Led modeller içinde yukarıda yazdıklarımız aynen geçerlidir, Tüplülerde ekranın yarısının göstermemesinin sebebi ise vertikal (dikey saptırma) katından kaynaklanmakta olup arızanın çözümü genelde birçok tamir servisleri için basittir, Projeksiyonlarda mantık olarak tüplülerle aynı prensiple çalışan cihazlardır ve tüplüler için yazdığımız çözümle aynıdır, Plazmalarda ise durum biraz daha farklıdır sık rastladığımız arızalardan bir tanesidir, arıza genellikle y-sus adıyla geçen karttan kaynaklanmaktadır ve kartın yenisi ile değişmesi ile arızanın çözümüne ulaşmış oluyoruz, plazmalara bu arızayı verdiren bir diğer kart ise bufer kartıdır bu kart genelde iki parçadan oluşur biri üst diğeride alt ve arıza yapan kart yenisi ile değiştirildikten sonra sorun ortadan kalkar.
Televizyon bir müddet çalıştıktan sonra kapanıyor
Eğer bir süre çalışıp kapanıyorsa öncelikle menüden özelikler kısmına girip kapanma saati ayarlarının açık yada kapalı olduğunu kontrol etmelisiniz eğer açık konumdaysa kapalı konuma getiriniz, Sorun burdan kaynaklanmıyorsa devrelerinden bir tanesi aşırı ısınıyor ve daha fazla zarar görmemesi için otomatik olarak kendini kapatıyordur, böyle bir durumda servis çağırmanız yerinde olacaktır.
TV ekranının bazı yerlerinde yukarıdan aşağıya dik çizgiler oluştu
Müşterilerimiz bizi arayıp böyle bir şikayette bulunduklarında öncelikle lcd, led mi yoksa plazma tv mi olduğunu sorarız, nedeni lcd yada led ise ekrandan kaynaklanıyordur ve boşu boşuna servis çağırıp servis ücreti ödememelerini söyleriz, yok eğer plazma ise ekrandan kaynaklanıyor olabilmesine karşın bufer kartlardan da yapabilme olasılığı yüksektir, teknik servis çağrılması gerekir.
TV ekranında yatay çizgiler var
Ekranda yatay çizgiler meydana gelmesi televizyonunuzun crt yani tüplü modellerden ise vertikal dikey saptırma katından kaynaklanan bir arızadır, plazma model bir cihaz ise bufer katındandır düşük bir ihtimalde olsa ekrandan da yapabilir, lcd veya led ise ctrl kartı veya ekranın kendisinden kaynaklanıyordur, bu tip bir arızanın giderilmesi tüm modellerde ortalama bir tamir maliyeti çıkaracaktır.
TV bir zaman çalıştıktan sonra ses kalıyor ekran kararıyor
Bu arıza en çok lcd,lerde meydana gelmektedir nedeni panel aydınlatmasını sağlayan flöresanlara güç üreten invertör devresinin aşırı baskıya maruz kalıp inverter trafolarından birinin bozulmasından kaynaklanması, yada flöresan lambalarından bir tanesinin yanmasıdır, tamiri mümkün ve bu tarz arızalar için yedek parça stokumuz mevcuttur.
Televizyonun dış ekranında çizikler var bu çizikler giderilebilir mi
Ekranın yüzeyinde oluşan çiziklere herhangi bir müdahalede bulunmamız söz konusu değildir, eğer çok rahatsız edici değilse bu şekilde kullanmanızı tavsiye ederiz aksi durumda çok maliyetli bir iş olup ekranın tamamıyla yenilenmesi gerekir.
Televizyon çalışıyor ama ekranda karıncalanmalar var
Karıncalanma birçok sebepten meydana gelebilir, öncelikle normal anten yada kablo tv kullanıyorsanız sorun büyük bir olasılıkla kablo bağlantılarından kaynaklanıyordur, çözüm için kablo tv servisini aramanız gerekir. Ama bazı durumlarda televizyonunuzun kendisinden de kaynaklanabiliyor TV’den kaynaklı bir durumda tüplü modellerden ise tuner devresinden kaynaklanır yok eğer lcd ise ctrl kartından yapar, plazma kullanıyorsanız bu sorun y-sus kartından bulunan elektrolitik kondasatörlerin değerlerinin değişmesinden ileri gelir, bu sorunun düzeltile bilmesi için cihazınızın servis merkezine alınması gerekir.
Televizyon çalışırken aşırı ısınıyor
Özelikle Bu konuyla alakalı plazma kullanıcılarından çok şikayet alıyoruz plazmaların ortalama güç tüketimleri diğer modellere göre çok fazladır , örnek vermek gerekirse lcd ortalama güç tüketimi 150 watt civarındayken plazmanın güç tüketimi ise 350 watt civarında olabiliyor. Bu nedenle çalışırken 350 wat gibi bir gücü harcayan cihazın dışarıya ısı yayması çok normaldir.
TV çalışırken arkasından cızırtı sesi geliyor
Cızırtı sesi genelde cihazın besleme bölümünden kaynaklanan bir durumdur bu ses beslemede bulunan bobinlerden herhangi birinin zayıflaması sargılarının gevşemesi bobin üzerinde bulunan nüvelerin aralarının açılması lehimlerinin zamanla ısınmadan dolayı iyi temas etmemesinden kaynaklanır. Arızanın giderilmesi bobinlerin yenisi ile değişmesi ile mümkün olur, bir diğer neden ise özelikle 2003-2007 yılları arasında üretilen plazma TV’lerin daha iyi soğutulması için plazmaların içine yerleştirilen fanların zamanla tozlanması yada zayıflamasından dolayı fanların ses çıkarmaya başlamalarından kaynaklanabilmektedir.
Tvnin hoparlöründen normal ses ile birlikte cızırtı sesi geliyor
Bilinen tüm marka model televizyonlarda sık sık rastlanan bir durumdur genelde televizyon ile uydu alıcısı arasında kullanılan skart kablosunun kalitesiz olmasından dolayı bu sorunla karşılaşılır, böyle bir sorun yaşanmaması için piyasada çok kaliteli kablolar bulmak mümkündür fiyatları kalitesiz kablolara göre biraz pahalıdır ama sorunun çözümü içinde yapılması gereken budur.
Televizyon ekranı çok geniş kanal logolarını göremiyorum
Aslında bu bir arıza değildir format ayarlarıyla ilgilidir, format ayarları tüm yeni nesillerde mevcuttur, ve kumanda üzerinde format tuşu mevcuttur bu tuş bir çok şekilde veya isimde yazılmış olabilir, örneğin bazı modellerde 16/9 , 4/3 ,wide, zom, yada değişik şekiller olabilir bu tuşlarla televizyonunuzu istediğiniz formata alabilirsiniz. Kumanda üzerinde bu tuşu bulamamanız durumunda menüye girip menüden görüntü yada resim ayarları kısmına da girip format değişikliğini yapabilirsiniz.
Tv her iki yandan veya üstlerden dar gösteriyor
Bu durum yine az önce yukarıda bahsettiğimiz format ayarındandır ama bızı durumlarda yayın kanalının özeliğindende kaynaklanabiliyor genellikle sinema filmi izlendiğinde filmin kendi format ayarından ileri gelebilmektedir.
Tvnin ön kırmızı işığı yanıyor ama açmaya çalıştığımızda açılmıyor
Hem lg hemde samsung ta görülebilen bir durum, Öncelikle kumandayı kontrol etmeniz gerekiyor kumandanızın pillerini değiştirip yine açmaya çalışın açılmıyorsa kendi üzerindeki tuşlardan açmaya çalışın tabi çocuk kilidini daha önceden aktifleştirmediğinizi varsayıyoruz, tv kumandanızın bozulduğu ve tuş kilidinde devreye soktuğunuz zaman açmanız mümkün olmayacaktır, bunun için herhangi bir servise vermeden önce kumandanızı bir tamirciye götürüp bozuk olup olmadığını kontrol ettirmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır.
Kendi kendine kanal değiştiriyor ses yükseltip alçaltıyor,menüye girip çıkıyor,kapanıp açılıyor vs
Bu durum genelik ile uzun bir süre çalışmadığı zaman meydana gelir tuş takımının nemlenmesinden kaynaklanan bu sorun için bir müddet çalıştırılıp nemin rutubetin kuruması beklenir , hala aynı sorun devam ediyor ise bir servis çağırmak zorunda kalabilirsiniz, nadirde olsa ana kartındada arıza olabilir.
Televizyondan yanık kokusu geliyor
Koku gelmesi durumunda elektrik ile olan bağlantısını kesip bir daha çalıştırmamanızı öneririz çünkü yangına sebebiyet verebilir. Arka aydınlanmayı sağlayan inverter devresinde bulunan kapasitörlerin aşırı ısınmasından meydana gelen bir arızadır.
Tv normal çalışıyor ama ekrandaki yazı ve logolar yamuk :
Genelikle tüplü (crt) tv modellerinde sık rastlanır cihazın dikey saptırma veya yatay saptırma katında meydana gelen bir arızadır, arızanın giderilmesi düşük bir maliyet ile mümkün olabilmektedir.
Tv ekranında iki ayrı yayını üst üste binmiş olarak görülüyor
Eğer tv anten bağlantısı ile seyrediliyorsa gelen tv yayınlarının birbirleri ile çakışma ihtimali yüksektir çözüm için bir anten teknisyeni çağırmanız gerekebilir. Tv,yi skart yada hdmi den seyrediyor ve yine bu sorun var ise televizyonunuzda arıza var demektir, bu arızanın maliyeti tv model ve arızalan kartın durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Televizyonda kanal değişimi yapıldığına bir önceki kanalın logoları ekranda gözükmeye devam ediyor
Plazma televizyonlarda çok sık rastladığımız arızalardan bir tanesidir. Plazmanın y-sus kartında meydana gelen bir arızadan kaynaklanmaktadır, ancak kartın tamiri sağlıklı randıman vermemesinden dolayı arızanın giderilmesi için y-sus kartının yenisi ile değişmesi ile arızanın giderilmesi sağlanmaktadır. Panelin çok çalışmasından da panel ömrünün bitmesi ile bu arıza ile karşılaşılır . yukarıda yazdıklarımızı dikkatli bir şekilde okuduysanız televizyonda panel değişiminin maliyeti yüksek olduğundan yeni bir tv almanız daha yerinde bir karar olacaktır.
Tv yayınları ekranda donuyor
Ekranda yayın donması özelikle uydu yayını seyrediyorsanız yayın aldığınız kanalın sinyal seviyesinde meydana gelen düşüşler ile alakalı olabilmektedir, böyle bir sorunun haledilebilmesi için size en yakın uydu servislerinden birini çağırmanız gerekir. Lcd televizyonlarda t-con kartının arızalanması ile yine ekranda donmalar meydana gelebilmektedir, t-con kartı hariç panelinde arıza yapmış olasılığı vardır.
Kullandığım televizyon için en uygun askı aparatını nasıl seçebilirim
Piyasada çok değişik ebatlarda ve kullanılan yere göre değişik askı aparatları mevcuttur, öncelikle tv sabit bir duvara mı , tavana mı, sağa sola yukarı aşağı çevrilebilecek mi bunda karar vermelisiniz, daha sonra askı aparatı alacağınız mağazanın personellerine anlatmanız gerekir, Ona göre size en uygun askı aparatını vereceklerdir.
Televizyonumu duvaramı yoksa kendi ayakları üzerinde mi kurmalıyım
Buna kendiniz karar vermelisiniz ama televizyonunuzu seyrettiğiniz yeri sık sık değiştiriyorsanız kendi ayakları üzerinde kullanmanız daha uygun olacaktır, çünkü duvara monte ettiğiniz bir cihazın yerini değiştirmek basit bir işlem değildir.
Tv ekranını ıslak bez ile sildim sonrasında görüntü gitti ses kaldı,veya hiç açılmamaya başladı
Elektronik cihazların en büyük düşmanı nem ve sudur , cihazın içine tek bir damla suyun bile girmesi tvnizin arızalanması için yeterlidir. Televizyonunuzu illa ıslak bezle silecekseniz silme işlemi sırasında ve ardında en az 24 saat çalıştırmamanız gerekirki herhangi bir arızaya sebebiyet vermeyesiniz. Ama yinede en sağlıklısı tv yüzeyini kuru ve yumuşak bir bez ile silmenizdir.
Tek uydu alıcısı ile iki hatta daha fazla tv izleyebilir,miyim
Evet izleyebilirsiniz araya sprinter bağlayarak bu mümkündür, ancak tek uydu alıcısı ile aynı anda başka kanalları izlemeniz mümkün değildir bir tv de ne izliyorsanız ötekilerde de aynısını izlersiniz, yok ben aynı anda değişik kanalları izleyicem diyorsanız çanak anteninizin önünde bulunan elembi,yi çift yada piyasada 8 li ye kadar çıkan elem-biler vardır bunlar ile değiştirmeniz gerekir, ardından seyredeceğiniz diğer tv için elembiden ekstra bir kablo daha çekip yine ikinci bir uydu alıcısına takıp seyredebilirsiniz.
Televizyonumu ortalama günde kaç saat çalıştırabilirim
Bizim deneyimlerimize göre cihazınızı hiç kapamadan en fazla 8 saat açık kalmasını öneriyoruz, daha fazla saat seyredecekseniz arada cihazınızı kapatıp yarım saat kadar dinlendirdikten sonra çalıştırmanız televizyonunuzun sağlıklı çalışabilmesi için önemlidir.
Tv çok çalıştığında herhangi bir zarar görürmü
Bir önceki satırda da yazdığımız gibi çok fazla çalışması cihazınızın sağlıklı çalışmamasına sebebiyet verir. Eğer lcd tv kullanıyorsanız lcd TV’lerin aydınlatılmasında kullanılan flöresanların aşırı ısınmasından dolayı flöresanların hemen önünde beyaz renkte plastik bir malzeme vardır bu plastik malzeme flöresanların ısısıyla zamanla solmakta olup TV’nin ekranında içten leke gibi gözükmeye başlar.
TV sık sık açılıp kapatıldığında herhangi bir sorun yaşanır mı ?
Sık sık açılıp kapatılıan herhangi bir tv elbette cihaz içerisindeki elektronik devrelere zarar verir, özelikle power kontrol ünitesinin zarar görme olasılığı yüksektir. Onun için televizyonu sık sık kapatıp açmaktan kaçınmanız gerekir.
Televizyonu elektrik prizine taktığım anda evdeki elektrik şartelleri atıyor
Böyle bir durum nadir meydana gelir çünkü tüm marka ve modellerin içerisinde devreleri korumak amacıyla elektrik sigortası mevcuttur televizyonun içerisinde herhangi bir arıza meydana geldiğinde direkt olarak bu sigorta atar ve cihaz içerisindeki devrelerin elektrik ile olan bağlantısı kesilmiş olur, evin elektrik sigortalarının atmasının sebebi ise cihaz eğer daha önce bir servise gitmiş ise kendi orijinal sigortalarının yerine daha yüksek amperde bir sigortanın takılmış olmasından meydana gelebilmesi yüksek bir ihtimaldir, cihazın sigortası atmadığı için evin sigortaları atmış oluyor.
Televizyonun sigortası attı yenisini takınca yeniden çalışır mı
Elektronik cihazların tümünde sigorta devresi mevcuttur, bu sigorta devresinin tv içerisine yerleştirilmesinin nedeni elektronik devrelerden herhangi birinde bir sıkıntının meydana gelmesi durumunda cihaza daha büyük bir zarar vermemesi için elektrikle olan bağlantısını kesmektir, ayrıca sigorta olmaması durumunda tv içerisinde bozulzn devrenin aşırı ısınması nedeni ile yangına bile sebebiyet verebilir. bu nedenledir ki hiçbir elektronik cihazın sigortasının kendiliğinden cihazda herhangi bir sıkıntı olmadan atması mümkün değildir.
Televizyonu yurt dışından aldım 110 voltla çalışıyor 220 vollta çalıştırabilirmiyim
Evet mümkündür piyasada bu tür ürünler satılmaktadır, ancak böyle bir dönüştürücü almadan önce televizyonunuzun voltaj hariç kaç wat çektiğini bilmeniz gerekiyor, buda bütün tv,lerin arkasında yazmaktadır, ayrıca kullanıcı el kitabındanda bunu öğrenmeniz mümkün.
Televizyonumun şu şu özellikleri var örneğin 3d,smart,dijital yayın, vb ne işe yararlar
Televizyonunuz ile ilgili öğrenmek istediğiniz her şeyi TV kataloğundan bulabilirsiniz, elinizde katalog olmadığı durumlarda üretici firmanın İnternet adresine girip oradan da televizyonunuz hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Tüplü televizyonlarda renkler gök kuşağı gibi oldu, renkler karıştı
TV arızanız içerisinde ptc dediğimiz ve tv ilk açıldığında bir an devreye girerek tv tüpünün her tarafına eşit bir şekilde elektromanyetik bir dalga yayar, bu parça bozulduğunda işlevini gerçekleştiremez ve renk karışıklığı meydana gelir, bazende televizyonu devamlı kumandadan kapadığınızda ptc devreye girmez ve yine aynı renk karışımı olur, çözüm için televizyonu anahtardan kapayıp yarım saat sonra açmanız durumunda renklerin düzeldiğini görebilirsiniz.
Kullandığınız elektronik cihazlarınızla ilgili birkaç bilgi daha verelim
Yağmurlu özelikle gök gürültülü havalarda cihazlarınızı açmanız televizyonlarınıza zarar verebilir, özeliklede çatıda tv anteni kullananlar için bu daha ciddi bir durumdur, şimşeklerin yaydığı elektrik dalgaları bu tür parabol antenleri etkiler ve antenden tv ye giden kablo üzerinden televizyon ada iletip cihazı bozar, bir diğer dikkat etmeniz gereken elektriğin dalgalanması durumlarıdır yani voltaj düşüp yükselmeleri böyle zamanlarda televizyonunuzun elektrik ile olan bağlantısını kesmeniz yerinde bir karar olucaktır, arada olsa karşılaştığımız tv arızalarından bir taneside televizyonun klimanın hemen altında duvara monte edilmesi , klimanın altına çalışan televizyona klimadan damlayan ufak bir su damlacığı bile televizyonun bozulması için yeterli oluyor, tv,yi klima altına kurmamanız bunun için önemlidir. TV uzun bir zaman çalıştırmayacaksanız nemli ve rutubetli ortamda bekletmeyin mümkünse jelatin veya hava geçirmeyecek naylonla iyice sarıp kuru bir ortamda bulundurmanızdır. Cihazınızı bulunduğu ortamdan alıp başka bir yerde kullanacaksanız özelikle kış aylarında ve yağmurlu havalarda arabayla bir yerden başka bir yere götürecekseniz götürdüğünüz yerde hemen çalıştırmayın 2 hatta 3 saat ortamda bekletin, nedeni dışarıdayken tv nemlenmiş olabilir ve o durumda çalıştırdığınız anda bozulma ihtimali vardır.
Kaynak: http://www.televizyonservisi.com
Ücretsiz iptv m3u indir