fen bilimleri ders ve sınav soruları

Web 2.0 Teknolojisi Nedir?

O’Reilly Media tarafından internet dünyasına kazandırılan
Web 2.0  terimi ilk defa 2004 yılında internet hakkında yapılan konferansta bir beyin fırtınasını sonucunda ortaya çıkmıştır.
Terim anlamıysa internet dünyasının ikinci nesle geçişidir.

fen bilimleri ders ve sınav soruları

Web 2.0 öncesinde sayfalarında içerikler yalnızca tek bir kişi veya kişiler tarafından üretiliyor diğer kullanıcılarsa bu içeriklerden faydalan tarafta yer alıyordu. Web 2.0 ile birlikte AJAX, Podcast, RSS, Weblog ve Wiki vb. birçok yeni teknolojiyle tanıştık. Statik sayfaların yerini dinamik sayfaların yer aldığı bir internet dönemine geçtik. Web 2.0’dan sonra internet kullanıcıları hazırlanan içeriği sadece tüketen değil, internette kendi içeriklerini üreten bir kullanıcı olmuşlardır. Kısacası Web 1.0 teknolojisinden farklı olarak Web 2.0 teknolojisi; kullanıcıların sadece bilgi alan konumdan bilgi veren, bilgi ürettiren, paylaşımda bulunduran, tartıştıran, yorumlayan vb. özelliklerle kullanıcının aktif olduğu internet ortamlarıdır.  Örnek olarak vermek gerekirse Vikipedi, Youtube, Flickr, Ekşi sözlük, Twitter, Instagram, Facebook vb siteler gibi diğer kullanıcıların aktivitelerini, etkinliklerini görebildikleri, takip edebildikleri,  iletişime kurdukları,  birlikte aktivite yapabildikleri, etkileşimde bulundukları internet siteleri yada kullanılan programlardır diyebiliriz.

Web 2.0 Teknolojisinin Eğitimde Önemi Nedir?

2000 yılından sonra doğanlar Z kuşağı olarak adlandırılmaktadır. Z kuşağı teknolojiye il iç içe olan, özgüveni ve analitik düşünme becerisi yüksek, istediklerinin ne olduğunu çok iyi bilen, dikkat süreleri sınırlı olmasına rağmen aynı anda birden fazla işi yürütebilme yetenekleri sayesinde bu açığı kapatabilen, yaratıcılığa ve yenilikçiliğe önem veren bir kuşak olarak tanımlanmaktadır. Z kuşağı bir öğrenciye nasıl bir eğitim verilmesi gerektiği konusu en çok tartışılan konuların başında gelmektedir. Yeni nesil Z kuşağı öğrencilere yeni nesil yöntem ve metotlar kullanılması gerekmektedir. Web 2.0 yeni nesil gençlere daha uygun bir eğitim ortamı oluşturmamıza yardımcı olan bir teknolojidir. Web 2.0 teknolojisinin eğitim ortamı, öğrenci ve öğretmen açısından katkılarını anlatalım.

Web 2.0 Teknolojisinin Kullanılmasının Eğitim Ortamına Katkıları Nelerdir?

Aktif, dinamik ve katılımcı bir sınıf ortamı oluşturur. Öğrencilerin birbirlerine karşı olumlu tutumlar ve etkileşim içindedir. Eğitim ortamında
üst düzey düşünme, yapılandırmacı öğrenme, grup çalışması, etkili öğrenme, bireysel öğrenme, sorumluluk alma vb. yeteneklerin gelişmesine katkıda bulunur.

bilisimonline

Web 2.0 Teknolojisinin Kullanılmasının Öğrencilere Katkıları Nelerdir?

Web 2.0 araçlarını kullanan öğrenciler kendisine uygun en iyi öğrenme metoduyla öğrenmeyi gerçekleştirebilirler. Bireysel öğrenme yöntemiyle en etkili öğrenme yöntemlerinden biridir.

Web 2.0 uygulama ve araçları kullanımı, öğrencilerin öğrenim hayatlarında ve gelecekte teknoloji/bilişim okuryazarı,  aktif ve katılımcı bireyler olmasında yardımcı olur.

Web 2.0 uygulamalarını kullanan öğrenciler ürün odaklı çalışırlar. Bunun sonuçlarını somut olarak elde ettikleri için derse karşı istekleri ve bir şey geliştirmiş olma mutluluğunu yaşarlar.

En önemlisi öğrencilerin tüketen konumdan üreten konumuna geçişini sağlar. Web 2.0 araçlarını kullanarak öğrenciler verilen bilgiyi tüketen konumundan, bilgiyi üreten, bilgiyi değiştiren, kaynağını sorgulayan aktif öğrenci konumuna geçerler.

Web 2.0 Teknolojisinin Kullanılmasının Öğretmenlere Katkıları Nelerdir?

Web 2.0 uygulamalarını kullanan öğretmen sınıfa getirdiği farklı aktivite, programlar ve ürünler ile sınıfına canlılık getirir. Derse katılım daha fazla olur.

Web 2.0 uygulamalarını kullanan öğretmenin değerlendirme çeşitliliği artar. Standart değerlendirmeye alternatif olarak ürün odaklı değerlendirme yöntemlerini kullanabilir.

Web 2.0 araçlarını kullanan öğretmen derslerinde daha güncel ve işlevsel içerikleri kullanır. Güncel ve işlevsel içerikler öğrencinin derse odaklanmasına yardımcı olur.

Web 2.0 araçlarının çeşitliliği sayesinde öğretmen zaman ve mekan açısından daha çok özgürleşir. Okul sınıf ortamı dışında uygulama üzerinden, uzaktan, çevrimiçi uygulamalar vb. birçok araç sayesinde eğitimi her yerden ulaşılabilir kılar. Bu durumda öğretmenin daha kısa zamanda daha çok bilgi vermesini, değerlendirme aşamasındaki zaman kaybını da en az seviyelere çeker.

Sonuç olarak Web 2.0 Araçları günümüzde eğitimde birçok alanda aktif olarak öğretmenler tarafından kullanılmaktadır. Okul öncesi için bile Web 2.0 araçları bulunmaktadır. İlerleyen günlerde Web 2.0 Öğretim araçlarından ve neler yapabileceğinizden bahsedeceğim.

Web 2.0 araçlarının kullanımı, eğitimcilerin çalışma biçimini değiştirmektedir. Okullar sınıflarına daha fazla teknoloji getirdikçe, öğretmenlerde sırayla öğrencilerinin ellerine daha fazla teknoloji koymak için çaba gösterecektir. Eğer bu konuda hazırlarsa.

Web 2.0 Araçları, kullanıcıların bir dizi farklı şey yapmalarını sağlayan çevrimiçi yazılım programlarıdır. Müfredat içeriği öğretmek, veri depolamak, video oluşturmak / düzenlemek, fotoğrafları düzenlemek, işbirliği yapmak ve çok daha fazlası için kullanılabilir. Bu programlar genellikle ücretsizdir ve öğretmenler, öğrenciler ve bazen ebeveynler tarafından hem sınıfta hem de sınıf dışında oldukça düzenli olarak kullanılır.

Asıl soru, eğitimciler bu araçları kullanmaya hazırlar mı? Eğitimciler Web 2.0 Araçlarını sınıflarına dahil etmeyi en iyi nasıl planlayabilirler? Etkili teknoloji entegrasyonunu sağlamak için en iyi planı nasıl yapabilirler? Aletin bir değişim yerine öğretim uygulamalarına destek parçası olarak kaldığından nasıl emin olabilirler?

Bunlar, kendi çalışmalarımız için cevaplayabilmemiz gereken önemli sorular, ancak daha da önemlisi, çok önemli müşterilerimiz için 21. yüzyılın eğitimcisi olmak için sürekli çaba gösterebilmemiz için: öğrencilerimiz. Web 2.0 Araçlarının talimatı desteklemek için kullanılması hayatidir. Bu araçları nasıl kullandığımız, öğrencilerimizin başarısını nasıl ölçtüğümüz ve 21. yüzyıl beceri setlerini karşılama konusunda nasıl desteklendikleri konusunda önemli bir fark yaratacak.

Bu konsepte yeniyseniz, kendinizi kötü hissetmeyin. Günlük çalışmalarımızda teknoloji entegrasyonunun kullanımını kelime işlemciliğin ve power point sunumların ötesinde kullanmak, birçok eğitimci için hala yenidir. Ancak, Web 2.0 araçlarının burada kalması gerçeğini kabul etmemiz önemlidir. Ne kadar çabuk harika güçlerini kullanacaklarını ve sınıfta öğrenmeyi nasıl hayata geçirebileceklerini öğrenirsek, o kadar iyi olur.

Web 2.0 araçları hakkında konuştuğumuzda vurgulamak istediğim bir nokta, bunun öğrencilerle birlikte kullandığımız belirli araçların kendisiyle değil, neden ve aracın ne zaman gerekli olduğunu hatırlamamamız gerektiğidir. İdeal olarak, okulda sınıf içinde teknolojinin kullanımına değer veren bir kültürün de olması gerekir. Eski bir okul müdürü olarak, okuldaki liderliğin aynı zamanda teknolojinin kullanımını modellemesi, bu alanda mesleki gelişim sağlaması ve teknolojinin öğretim için etkin kullanımını sağlayan ve değer veren bir okul topluluğu oluşturması gerektiği konusunda size garanti verebilirim. ve öğrenme.

Öğretmek için kullanılan teknoloji ruhunda, sizi araştırmaya, pratikte çalışmaya ve sınıfta çalışmalarınıza dahil etmeyi öğrenmeye teşvik ettiğim 8 harika Web 2.0 eğitim aracı sunmak istiyorum. Bu araçları kullanmayı öğrenmek zaman alacak mı? Evet. Avantajlar zamana değer mi? Kesinlikle!

Hakkında G. KELEŞ

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.