angry-birds vr

Angry Birds çok yakında sanal gerçeklikle oynanabilecek

Rovio Entertainment, Angry Birds‘ü sanal ve artırılmış gerçeklik için yeniden tasarladı. Angry Birds VR: Isle of Pigs ismindeki yeni sanal gerçeklik oyunu 2019 yılının ocak şubat aylarında sanal gerçeklik platformları için kullanıma sunulacak.

Angry-Birds-VR-Isle-of-Pigs

Rovio, Angry Birds serisinin yeni sanal gerçeklik Oyunu Angry Birds VR: Isle of Pigs‘in 2019 yılının ilk aylarında sanal gerçeklik platformları için kullanıma sunulacağını açıkladı.

Angry-Birds-VR-Isle-of-Pigs

Angry Birds’in VR ve AR sürümleri için Rovio, İsveçli oyun firması Resolution Games ile birlikte çalıştı. 

angry-birds vr

Sanal Gerçeklik Nedir?

Artırılmış gerçeklik, kullanıcının gerçek dünyaya bakışıyla bilgisayar tarafından oluşturulan bir görüntüyü üst üste getiren teknoloji.

Sanal gerçeklik, içinde ekranın bulunduğu bir kask ile gerçek veya fiziksel etkileşime girebilen, 3D görüntü veya ortamın bilgisayar tarafından oluşturulmuş simülasyonu.

Teknik olarak sanal gerçeklik terimi bireylerin orada olma hissini yaşadığı bilgisayar kaynaklı 3 boyutlu ortamlar için kullanılmaktadır. Kullanıcılar, çeşitli donanımlar aracılığıyla sanal gerçekliğin yaratıldığı ortamda olma hissini yaşıyor. Kullanıcıların bu deneyimi “gerçekten” yaşayabilmesi için, sanal gerçeklik tasarımlarının kusursuz olması gerekir; aksi takdirde yaratılan zayıf “gerçeklik hissiyatı” kullanıcının bu deneyimi tam olarak yaşayamamasına sebep olur.

Sanal gerçeklik ortamları, katılımcı üzerinde yarattığı gerçeklik hissiyatı yoğunluğuna (seviyesine) göre farklılıklar gösterir;

  • Kısmi Katılımlı Ortamlar:  Bir takım fiziksel unsur ve sanal imgelerin bir arada kullanılmasını gerektiren bu ortam, kullanıcıya, gerçek dünya ile ilişkisini bütünüyle koparmadan bir gerçeklik hissiyatı yaşatır. Örnek olarak uçuş simülatörlerini verebiliriz. Uçuş simülatörlerinde, geniş bir ekrandan yansıtılan sanal imgeler ve pilot kabini gibi fiziksel unsurlar bulunur. Kullanıcı, bu ortamda herhangi ilave bir bir sanal gerçeklik donanımı kullanmaz.
  • CAVE – Tam Katılımlı Ortamlar:  CAVE, “Computer Assisted Virtual Environment / Bilgisayar Destekli Sanal Ortam” kelimesinin kısaltmasıdır. Bu ortamda, katılımcının tüm duyusal algılarına hitap edilir. Cave sistemi;  duvar ve zemin projeksiyonu, farklı açılardan ses/müzik yayını yapan hoparlörler ve algılayıcılardan oluşur. Kasklı ekran (Head-Mounted Display/HMD) ve dermal-dokunsal  algı cihazı (joystick, eldiven vb…) gibi çevre birimleri, katılımcının bu ortam ile bütünüyle etkileşime girmesine yardımcı olur.
  • Ortak (Çoklu) Katılımlı Ortamlar:  Bu ortamlar, bir çok kişinin birbirleriyle etkileşime girmesine imkan sağlayan geniş sanal ortamlardır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr

Hakkında G. KELEŞ

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.