Bu yazımızda Hosting Çeşitleri Nelerdir? konusunu anlatacağız. Hosting yabancı kökenli bir kelimedir. Türkçe’de karşılığı barındırmadır. Aslında web ortamındaki dosyaların barındırılması olarak tanımlayabiliriz. Barındırma hizmetlerinin türleri bulunmaktadır.
Web Hosting
Kişisel ve çok fazla kullanıcı trafiğinin olmadığı web siteleri için kullanılan paketlerin hepsine Web hosting denir. Genellikle küçük ölçekli işler için kullanılırlar. Web hosting’in birden fazla site barındıran paketleri de vardır.
Reseller Hosting
Birden fazla siteye sahip olan ve siteleri başka müşterilere verenlerin kullandığı paketlere, reseller hosting denir. Web hosting üzerinde de birden çok site barındırabilse de, bu siteler tek panelden yönetilirler.
Sanal Sunucu
Sanal sunucu, standart sunucuların bölüştürülmüş halidir. Kendi içlerinde ikiye ayrılırlar. Bunlar VDS ve VPS hizmetleridir. Bu iki hizmette aslında bir fiziksel yapının disk, işlemci ve bellek gibi donanımsal ihtiyaçlar ile bölüştürülmüş şeklidir. Fakat VDS ve VPS’nin birbirinden ayrıldıkları noktalar vardır. Bu noktalar paylaşımlı ve paylaşımsız olmalarıdır. VPS sunucular, paylaşımlıdırlar. Bu sebeple sunucu üzerindeki özellikler bütün kullanıcıların erişebilecekleri yapıdadır. İhtiyaca göre kullanıcılar özelliği kullanabilirler. Ancak belirlenen bir limit vardır ve bu limitte durur. VDS ise paylaşımsız sunuculardır. Yani ayrılan donanımsal alan başkaları tarafından kullanılamaz.
Dedicated (Fiziksel) Sunucu
Bu tür sunucular asıl işi gören makinelerdir. Kişisel bilgisayarların kasaları dahi fiziksel sunucu olarak kullanılabilir. Fakat sunucuların donanımları daha farklı olarak boyutlandırılmıştır. Dedicated sunucularda iki çeşit kasa tipi bulunur. Bunlar rack ve tower’dır. Rack tipi sunucular ince ve yatay, tower ise kalın ve dikey büyüklüktedirler.
Bulut Sunucular (Cloud Hosting)
Birden fazla sunucunun birbirlerine bağlı olduğu servislerdir. Veri merkezi farklı ülkelerde ya da kıtalarda olsalar da, kullanıcıların en yakın veri merkezindeki sunucudan siteye erişimlerini sağlar.
Linux Hosting Nedir?
Hosting hizmeti vermek amacı ile kullanılan sunuculardan biri de Linux Hosting’dir. Bu hosting sunucusu günümüz kullanıcıları tarafından çok fazla tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise sağlam bir savunma alt yapısının bulunması ve uptime oranının diğerlerine göre daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.
Linux hosting, açık kaynak kodlu olması sebebiyle birçok developer’in tercih etmesine sebep olmaktadır. Aynı zamanda maliyeti düşük, performansı ise oldukça yüksektir.