Merhaba bir önceki yazımızda Bulut Bilişim Nedir sorusunun cevabını aramıştık. Bu yazımızda Güncel Bulut Bilişim Örnekleri daha doğrusu sık kullanılan Bulut Bilişim uygulamalarından bahsedeceğiz.
Google Dokümanlar (Google Apps) Bulut içinde kullanabileceğiniz, oluşturabileceğiniz ve kaydedip saklayacağınız kelime işlemci, tablolama ve sunum uygulamalarıyla beraber email ve takvim hizmetlerini içeren bir paket sunmaktadır. Kişisel kullanım ile beraber, dosyalar üzerindeki ortak çalışma teknolojisiyle firmalar için de yenilikçi bir çözüm ortamı sağlamaktadır.
iCloud Sadece Mac ve iOS işletim sistemi kullanan Apple kullanıcılarının kullandığı, dosya saklama ve cihazlar arasında senkronizasyon imkanı sağlayan bir web uygulaması ve veri saklama alanıdır. iPhone akıllı telefonunuzda çektiğiniz fotoğrafları Mac bilgisayarınızda ya da iPad tabletinizde görüntüleyebilir, Mac Bilgisayarınızda güncellediğiniz adres defterine anında iPhone telefon üzerinden erişebilirsiniz.
Office 365 Microsoft‟un ofis yazılımları içinde markalaşmış olan MS Office bulut üzerinde çalıştıran bir altyapıdır.
Dropbox Dosyalarınızı bulut ortamında saklayıp, zaman ve sabit disk kullanımında büyük ölçüde tasarruf etmenizi sağlar. Online yedekleme işleri için de kullanabileceğiniz gibi, değişik donanımlarda çalışıyorsanız ya da farklı donanımlardaki farklı kişilerin erişip kullanabileceği bir alan istenildiği durumda kullanılmakta.
Evernote Not alma, bir toplantıyı sesli olarak kaydetme, İnternet’te yazı, resim vb. bulut üzerinde depolayan birden çok platforma destek veren bir uygulamadır. Sakladığınız verilere PC, Mac, iPhone, Blackberry gibi her çeşit cihazdan ulaşmanız mümkündür. Aklınıza Bir şey geldi. Açın mobil cihazınızdan Evernote ile ister yazıyla ister sesinizle kaydedin. Çekin fotoğrafı ve kaydedin. Beğendiniz yazıyı kaydedin, sonra okuyun.
Zoho Kendi içinde kelime işlemci, hesap tablosu, CRM, Proje yönetimi, Veritabanı, Raporlama araçları gibi 29 ayrı web uygulamasını barındıran bir yapı. Bu yapının içinde bu uygulamalar ile ürettiğiniz verileri kişisel olarak ya da firma hesabıyla saklayıp kullanabiliyorsunuz. Gelişmiş web uygulamalarıyla (SAAS) bulut teknolojisinin her türlü nimetlerinden yararlanan Zoho, kendisine bu alanda Google ve Microsoft ile bir yer edinmeye çalışıyor.
NetSuite Bulut üzerinde çalışan içinde ERP, Sipariş yönetimi, Muhasebe, Stok, CRM, Profesyonel hizmet otomasyonu (PSA) ve E-ticaret de dahil olmak üzere modüller bulunan entegre bir uygulamadır. Muhasebe ve işletme personeline yönelik bir uygulamadır. NetSuite’in bir önceki adı Oracle Small Business Suite idi.
Salesforce Web üzerinde çalışan CRM uygulamasıyla bulut bilişimin büyük babası olarak kabul edilmelidir. Bu uygulamaya eklediği Chatter ile sosyal ağ entegrasyonunu, AppExchange ile diğer bulut uygulamalarıyla entegrasyonu sağlamaktadır.
IBM Websphere Cast Iron Cloud Integration Bulutta ve/veya kendi sunucularınızda bulunan dosyalar, veri tabanları, mesajlaşma sistemleri ve web hizmetlerinin yanı sıra, SAP, Siebel, SalesForce, Microsoft Dynamics, NetSuite, ve Lotus Domino gibi uygulamalar da dahil olmak üzere, uç noktalara farklı bağlantılar sağlayıp bunları entegre eden bir platform uygulamasıdır. Bu uygulama ile Oracle CRM’e girilmiş bir kaydı, bir başka yerdeki MySQL’e anında ulaştırabilir ve MySQL kullanan uygulamanın da kendi içinde bu verilere sahip olması sağlanabilmektedir.
Workday HCM İnsan Sermayesi Yönetimi (HCM-Human Capital Management) Finansal yönetim, Masraf takibi, Bordro gibi uygulamaları içinde barındıran ve bunları bulut üzerinden hizmete (SAAS) sunan yeni nesil bir yazılımdır. Özellikle farklı coğrafi lokasyonlarda bulunan çalışanların işlemlerini yapmak için hazırlanmış bir yapısı bulunmakla beraber bulut teknolojisi ile firmaların kendi bünyelerinde barındıracakları donanım ve yazılım risklerinin de önüne geçilmektedir.
Kaynak: Bulut Bilişim El Kitabı (http://www.elektrik.gen.tr/wp-content/uploads/2017/06/BulutBili%23U015fimElKitab%23U0131.pdf)