Linux Nedir ? Ne İşe Yarar?
Linux işletim sistemi ile ilgili iyi kötü, az çok hepimizin bir bilgisi vardır. Penguen görünce aklımıza hemen Linux gelir. Linux işletim sistemi kurmak veya tanışmak isteyenler her zaman ilk seferde biraz korkarak bakarlar. Linux nereden indirebilirim? Linux nasıl kurarım? Hangi Linux dağıtımını kullanmalıyım? Linux ile oyun oynayabilir miyim? vb. gibisinden sorularının kendilerine hep sorarlar.
Linux, Internet üzerinden iletişim kuran çok sayıda gönüllü programcının desteğiyle geliştirilmiş serbestçe dağıtılabilen, çok görevli-kullanıcılı UNIX işletim sisteminin bir türevidir. Kişisel bilgisayarlar olmak üzere çoğu platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.
UNIX 70’li yılların ortalsında sunumcu bilgisayarlar üzerinde çok kullanıcılı bir işletim sistemi olarak geliştirilmiştir. Unix işletim sisteminin birçok türevleri bulunmaktadır. UNIXadı UNIX Research Laboratories INC şirketinin tescilli markasıdır. Bu yüzden HP, IBM, SUN vb. birçok şirket, Unix işletim sistemleri için Hewlett-Packard HP-UX, IBM AIX, Sun Microsystems SunOS (Oracle Solaris) gibi isimleri kullanmaktadırlar.
Bugün hem kişisel bilgisayarlar hem de sunumcu bilgisayarlar için yazılmış bulunan UNIX türevleri mevcuttur. Bu işletim sisteminin en önemli dezavanatajı yüksek fiyatla satılan veya destek sağlanan ticari yazılım olmalarıdır.
Linux, ilk olarak Finlandiya Üniversitesi öğrencilerinden Linus Torvalds’ın ve İnternet üzerinde meraklı yazılımcıların katkıları ile geliştirilmiştir. Linux gelişimi açık bir şekilde yapılmaktadır. İşletim sisteminin her aşaması açık olarak internet üzerinde yayınlanmakta, dünyanın her yanında kullanıcılar tarafından test edilmekte, hataları ve eksiklikleri tesbit edilerek düzeltilmekte ve geliştirilmektedir. Sürekli gelişime açık ve güncel bir işletim sistemidir. Özgür bir yazılımdır. Zaman zaman bu deneme aşamaları belirli bir noktada durdurulur ve güvenilir bir işletim sistemi sunulup, geliştirme için ayrı bir seriye devam edilir. Geliştirmede yer alan bu açıklık Linux’un en büyük avantajlarından biridir. Gelişimi evrimseldir, hatalar anında kullanıcılar tarafından tesbit edilip rapor edilmekte ve birçok kişinin katkısıyla düzeltilmektedir. Bazı işletim sistemi sürümleri saatler içerisinde güncellenebilmektedir.
Linux, Andy Tannenbaum tarafından geliştirilmiş olan Minix işletim sisteminden daha iyi bir işletim sistemi oluşturmak düşüncesiyle gelistirdiği ilk Linux çekirdeğini 1991 yılı ağustos ayı sonlarında oluşturdu. Linux 5 Ekim 1991’de 0.02 sürümü ile ilk defa tanıtılarak tarihteki başlangıcını yaptı. Linus o zamanlar internet üzerinde bir haber grubuna işletim sistemi geliştirdiğini ve ilgilenen kişilerden yardım istediğini yazar. Sonrasında diğer gönüllü katılımcılar ile işletim sistemi gelişmeye devam etmiştir.
Linux gerçekten son yıllarda hızlı bir gelişme göstermiştir, dünyanın her bir köşesinden birçok kullanıcıya erişmiş ve yazılım desteği her geçen gün daha da artmıştır. Farklı kuruluşlar tarafından Linux işletim sistemi ve uygulama yazılımları biraraya getirerek dağıtımlar oluşturulmuş ve kullanımı yaygınlaştırılmıştır.
Özgür yazılım ilkelerine bağlı olan Linux dağıtımlarını ücretsiz olarak indirip kullanabilirsiniz. İşletim sistemi için para ödeme zorunluluğu yoktur.
Özgür Yazılım Nedir?
Yazılım ürünlerinin kurum, kişi ve kuruluşlardan bağımsız olarak geliştirilmesi, kullanılması, dağıtılması ve paylaşılması anlayışı özgür yazılım olarak bilinmektedir. Kısacası beyin bedava…
Nereden Linux Bulabilirim? Linux işletim sistemlerini nereden indirebilirim?
Yeni bir Linux kullanıcısı iseniz herhangi bir Linux dağıtımı indirmek istiyorsanız bu konuda Linux Kullanıcıları Derneği web sitesinden faydalanabilirsiniz. Linux indirmek için aşağıdaki adresleri kullanabilirsiniz.
-
Linux dağıtımlarıyla ilgili daha fazla bilgi için https://linux.org.tr/dagitimlar-kilavuzu/
-
Linux dağıtımlarını indirmek için https://linux.org.tr/ftp-dosya-alani/
-
Özgür yazılımları ve Linux İşletim Sistemi dağıtımlarını indirmek için ftp://ftp.linux.org.tr
Yukarıdaki adreslerden indireceğiniz linux dağıtımlarının iso dosyalarını bir DVD’ye yazarak kurulum yapabilirsiniz. DVD ile uğraşmak istemiyorsanız USB disk ile de kurulum işlemlerini yapabilirsiniz. Sitemizde “İşletim Sistemleri Kurulumları” ile ilgili yazımızda birçok popüler linux dağıtımına ait kurulum videolarına ulaşabilirsiniz.