Merhaba bu yazımızda helyum gazı kullanılarak nasıl yüksek kapasiteli diskler üretilebildiğinden bahsedeceğiz. Yeni raporlara göre önümüzdeki birkaç yıl içinde Helyum kullanılan hard diskler sayesinde daha yüksek kapasiteli hard diskler üretilebilecek. 2018 yılına kadar bu kapasitenin 18 TB seviyelerinde olması bekleniyor. Helyum gazının disk kapasitesi üzerindeki etkisini açıklayalım.
Helyum yoğunluğu havadan daha düşük ve kullanım alanı (sıcak hava balonları ve zeplinler vb.) çok azdır. Aynı zamanda oldukça pahalı ve atmosferde az bulunan bir maddedir. Helyum, sıvı havanın fraksiyonlu destilasyonundan elde edilir. Yanıcı-patlayıcı özelliği olmadığı için de hidrojene göre daha güvenlidir ama bu güvenlik pahalı olduğu için bu madde pek kullanılmamaktadır. Pahalı olmasının nedeni evren de hidrojenden sonra en çok bulunan element olmasına ve dünya atmosferinde 1/200.000 oranında bulunmasına rağmen, sıvı havanın ayrımsal damıtılmasıyla elde edilemez. Bunun sebebi, Helyumun atmosferdeki diğer bir çok gazın aksine Joul-Thompson katsayısının pozitif olmayışıdır. Bu da onun sıkıştırılmak suretiyle sıvılaştırılmasını engeller ve de havadan elde edilmesini imkansız hale getirir. Hard disklerin içindeki hava alınır, buna rağmen az bir miktarda olsa hava bulunur. Disk içinde havanın bulunması plakalar üzerinde plakaların bir direnç oluşturmaktadır. Bu da olumsuz bir etki yaratmaktadır.İşte bu kadar az hava disk içinde 5 disk plakasından fazlasını koymamızı engelliyor. Görüyorsunuz değil mi soluduğumuz hava neler yapabiliyor.
Helyum burada yardıma koşuyor disk plakalarının arasında az miktarda kalan hava yerine helyum kullanarak plakaların türbülansa girmesi engellenir. Mekanik titresim problemleri ortadan kalkar, sürtünme azalır ve disk sıcaklığı düşer. Hava yoğunluğunun sebep olduğu gecikmeler ise ortadan kalkar ve disklerdeki okuma yazma kafaları daha rahat çalışır. Helyum sayesinde disk plaka sayısı 5’in üzerine çıkabilecek ve daha sessiz ve performanslı çalışan diskler görebileceğiz. Disklerin kapasiteleri artarken güç tüketimi %20 oranında azalıyor.
Peki SSD tarafında ne oluyor, Ağustos 2015 tarihinde rekor 2.5 inç PM1633a 16 TB SSD modeli ile Samsung firmasında, yanlış duymadınız. NAND Flaş tabakası ve 3 boyutlu sıralama teknolojileri ile bu başarıyı yakalayan Samsung‘un, bu modeli saniyede 2 milyon giriş çıkış işemi yapabiliyormuş.
Sonuç olarak her ne kadar hız teknolojisi (SSD hariç) değişmesede disk alanındaki bu kapasite artışlarının veri merkezlerinde, bulut teknolojilerinde ve disk birimlerinde olumlu dönüşleri olacağı kesindir.